Az első európai uniós tagállamként Szlovéniában, a Muravidéken írták alá hétfőn a Kárpát-medencei magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program szerződéseit .A gazdaságfejlesztési támogatásokon felül jelentős infrastrukturális beruházások is lesznek, így megvan a költségvetési fedezet az M70-es autóút teljes autópályává szélesítésének.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a muravidéki Dobronakon (Dobrovnik) hétfőn tartott aláírási ünnepségen kiemelte: a magyar kormány célja, hogy olyan mértékben erősödjön a muravidéki magyarság gazdasági ereje, amely megállítja az évtizedek óta tartó asszimilációt.

A kormány a muravidéki gazdaságfejlesztési programra az idei költségvetésben 500 millió forintot biztosított, amelyből 155 családi vállalkozás nyert támogatást, de további 500 millió forint szerepel hasonló célra a jövő évi költségvetésben is.

Úgy fogalmazott: soha korábban nem volt olyan helyzetben Magyarország, hogy ilyen mértékű segítséget nyújtson „az anyaország átlagos életszínvonalánál magasabb szinten élő nemzetrésznek”. S bár a Muravidéken szavai szerint valamivel könnyebb az élet, mint az átlag magyar családok számára, de fel sem merült, hogy az egész Kárpát-medencére kiterjedő programból ne jusson a szlovéniai magyarságnak.

A 2018-as költségvetésben újabb félmilliárd forint szerepel a szlovéniai magyar gazdálkodók és vállalkozók számára, de további források előteremtésén is gondolkodnak, hogy a kisvállalkozók mellett a nagy létszámú munkahelyet teremtő beruházásokat is támogatni tudják. Az élelmiszer- és feldolgozóipari befektetéseket, valamint a turisztikai fejlesztéseket szeretnék ezzel előmozdítani – jelezte Magyar Levente.

Kitért arra is, hogy a gazdaságfejlesztési támogatásokon felül jelentős infrastrukturális beruházások is lesznek, így megvan a költségvetési fedezet az M70-es autóút teljes autópályává szélesítésének. Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként lehetne ismét helyreállítani a Rédics és Lendva között évtizedekkel ezelőtt felszámolt vasúti összeköttetést, illetve kormányközi megállapodás alapján 2020-ig két kisebb határátkelési pontot is létesítenek a két ország határán.

Magyar Levente mindezen túl elismerését fejezte ki a szlovén állam és a hatóságok közreműködése és támogatása miatt, miután – más szomszédos államokkal ellentétben – nemhogy gátolták, sokkal inkább segítették a muravidéki magyaroknak szánt gazdaságfejlesztés ügyét.

Az MTI kérdésére elmondta: az 500 millió forintos keretet mindössze néhány tízmillió forinttal haladta meg a pályázók igénye. Eredetileg 143 vállalkozót és gazdálkodót hirdettek ki nyertesnek, de a következő hónapokban előteremtik a még szükséges néhány tízmilliós összeget, így együttesen 155 muravidéki család jut támogatáshoz.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke felidézte, hogy a muravidéki gazdaságfejlesztési programról kezdetben csak kevesen gondolkodtak pozitívan, de végül több volt az érdeklődő, mint a rendelkezésre álló keret. Úgy vélekedett, hogy ezzel a támogatással a magyar kormány „gondját viseli a magyar közösségnek”, hozzáállásával megerősíti a szlovéniai magyarságot.

MTI