Az agrártárca kiemelt célkitűzése a külhoni magyar gazdatársadalom szellemi, gazdasági és kulturális megerősödése, melyhez a minisztérium, ahogy eddig is, a jövőben is minden támogatást megad, hangsúlyozta Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Budapesten.

Tóth Katalin a Szlovákiai Agrárkamara szervezésében szakmai tapasztalatszerzésre hazánkba látogató, 60 felvidéki magyar gazdát fogadva elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az idei esztendőben is folytatni kívánja a falugazdász programot.

A program segítségével a határon túli magyar gazdák olyan szakmai információkhoz juthatnak, melyek mindennapos munkájukhoz nyújtanak segítséget. A falugazdász hálózat tagjai a kapcsolattartó, információátadó és érdekvédelmi szerepkörön belül felvállalják a gazdaságok bejegyzési jogszabályokkal kapcsolatos ügyintézését, tájékoztatását és tanácsadását. Figyelemmel kísérik az agráriumot érintő pályázati, eszközbeszerzési, terményértékesítési lehetőségeket és ellátják az adott területi szövetséghez tartozó községi agráregyesületek szervezési és egyéb ügyeinek intézését.

Tóth Katalin kiemelte, hogy a jövő fenntartható mezőgazdaságának megteremtéséhez elengedhetetlen a szakember és gazdálkodói utánpótlás biztosítása, a fiatalok életképes gazdálkodóvá válásának támogatása. Ezen cél elérését segítik a Közös Agrárpolitika keretében a mezőgazdászoknak nyújtott közvetlen kifizetési támogatások is.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a mezőgazdaság számára 2016 sok szempontból kiemelkedő év volt. Ezt jól szemlélteti, hogy az ágazat a gazdasági növekedés egyik hajtómotorja volt. A mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének volumene 2016 I-III. negyedévében 17,9 százalékkal növekedett, ennek köszönhetően 0,6 százalékponttal járult hozzá a 2,1 százalékos GDP-növekedéshez.

FM Sajtóiroda