Meghirdette a Turizmus évét Kovászna Megye Tanácsa. Ennek keretében minél több rangos turisztikai eseményen népszerűsíteni fogják Háromszéket.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Megyeinfón elmondta, már az év elején három rendezvényen vesznek részt, népszerűsítve a háromszéki úti célokat. Így februárban a bukaresti Romexpón megszervezett idegenforgalmi vásáron, majd Budapesten a Székely Fesztiválon, és május közepén Manchesterben szintén Székely fesztiválon lesznek jelen, amit az ott élő magyarok szerveznek, és kérték a háromszéki önkormányzat segítségét is.

Tamás ugyanakkor emlékeztetett, hogy évekig „vesződtek” a Borvíz Útja programmal, a megyei, de a helyi önkormányzatok is sokat kínlódtak, hogy beinduljon a tevékenység a program keretén belül épített kezelőközpontokban, sokan feleslegesen pénzkidobásnak tartották, és azt hitték, hogy bebuknak a létesítmények.

A politikus bemutatta a Borvíz Útja program keretében épült központokat működtető Aquasic Egyesület jelentését, ez szerint egy év alatt szerint mindenütt növekedett a látogatók száma. Tavaly az öt kezelőközpontnak összesen 20 766 látogatója volt, 172 510 lej volt a belépőkből a bevétel, a gyerekek és a nyugdíjasok 5 lejt, a felnőttek tíz lejt kell fizessenek. A leglátványosabb a fellendülés Hatolykán volt, ahol 35 százalékkal növekedett egy év alatt a látogatók száma, valószínű azért mert megjavították az oda vezető megyei utat.

A legtöbb vendége az előpataki központnak van, oda Brassóból is érkeznek látogatók, de az Írisz Házzal közösen csecsemőknek szerveztek úszó tanfolyamot. Tamás Sándor arról is beszámolt, hogy elkészült Kovászna megye hét csodáját népszerűsítő román nyelvű kiadvány, hamarosan a magyar és az angol változat is megjelenik.

szekelyhon.ro