A mezőgazdasági és ipari szakoktatást szolgáló korszerű eszközöket és felújított osztálytermeket adott át Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára közel 16 millió forint értékben csütörtökön a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében a Nagyszőlőshöz közeli Tiszabökényben az iskolaközi tankombinátban.

Az átadási ünnepségen mondott beszédében Szilágyi Péter hangsúlyozta, a kárpátaljai magyarság ma sok szempontból példát mutat mindenkinek abban, hogy miként lehet a kilátástalanságban is megtalálni és megragadni a lehetőséget, hogy a közösség felemelkedhessen. A Tiszabökényi Iskolaközi Tankombinát fejlesztéseinek átadásával nemcsak új szaktantermeket nyitunk meg, de új lehetőségeket is az itt élő fiataloknak a boldoguláshoz - tette hozzá.     

A helyettes államtitkár kifejtette, ahhoz, hogy a fiatalok szülőföldjükön maradva, otthon tervezhessék a jövőt, versenyképes szaktudásra van szükségük." Ezt szem előtt tartva kezdtük meg 2015-ben a külhoni magyar szakképzési intézmények fejlesztését" - folytatta, emlékeztetve, hogy az elmúlt három évben a magyar kormány Kárpátalján öt intézmény fejlesztéséhez 130 millió forinttal járult hozzá. A tiszabökényi tankombinátnak nyújtott 16 millió forintos támogatásból elvégzett felújításoknak, szaktantermi eszközök beszerzésének köszönhetően tovább bővülhet és erősödhet a képzési kínálat - mondta. Annak a reményének adott hangot, hogy a fejlesztések segítségével az intézmény az ugocsai magyarság megmaradásának motorjává válhat.         

Huszti Antal, a tankombinát igazgatója köszönetet mondott a magyar kormánynak az intézmény fejlesztéséhez nyújtott támogatásért. Mint kifejtette, az 1979 óta működő tankombinátban a környező magyarlakta települések négy középiskolájának 130 diákjai tanulnak mezőgazdasági gépkezelést, agrárgazdálkodást, szabás-varrást, gipszkartonozást. Elmondása szerint a megelőző húsz évben nem kaptak annyi fejlesztési támogatást, mint az elmúlt három évben Magyarországtól.         

Délelőtt Szilágyi Péter köszöntőt mondott a 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve program Kárpát-medencei körútjának beregszászi állomásán, ahol a program nyertes pályázói számára tartanak továbbképzést. Beszédében hangsúlyozta, a Kárpátalján élők számára a vállalkozói tevékenység nem egyszerűen egy elképzelés valóra váltása, hanem egy vagy akár több család jövőjének a biztosítéka.     

Ezt követően a helyettes államtitkár a nagyszőlősi járási Karácsfalván a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban szervezett pályaorientációs napon tartott előadást, amelynek témája a szülőföldön maradás és boldogulás volt a magyar kormány által Kárpátaljának nyújtott támogatásai tükrében.

MTI