A nemzetpolitikai államtitkárság meghosszabbította a külhoni magyar családi vállalkozások éve program pályázatainak határidejét, a kérelmeket július 31-ig várják. A teljes támogatási keretösszeg 830 millió forint.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerdán Tusnádfürdőn az MTI-nek elmondta: három pályázatot írtak ki a külhoni családi vállalkozóknak, illetve a fiatal magyar vállalkozók részére. A családi vállalkozások támogatási keretösszege 600 millió forint, a fiatal vállalkozóknál 120 millió forint. Külhoni fiatal vállalkozók együttműködését segítendő 110 millió forintos keretet különítettek el. A teljes összeg így összesen 830 millió forint - mondta az államtitkár.

Fotó: Patterman Renáta

Potápi Árpád János kiemelte: a tavalyi, fiatal magyar vállalkozók támogatását célzó programot folytatják, és ehhez kapcsolódik a családi vállalkozók éve. Hozzátette: a program lehetőséget kínál arra, hogy akik előző évben valamiért kiszorultak a támogatásokból, azokon - ha jó pályázati anyagot nyújtanak be - most tudnak segíteni.

Eredetileg július 17-ig lehetett volna pályázatokat benyújtani, ezt most meghosszabbították július 31-ig - tette hozzá a nemzetpolitikai államtitkár.

Változtak a feltételek is, mert sokakat kizárt volna az passzus, hogy csak egy vállalkozásban lehetnek tulajdonosok. Így most a pályázó vállalkozás tulajdonosa, tagja nem lehet tulajdonosa, tagja más, a felhívásukra pályázó vállalkozásban.

Fotó: Patterman Renáta

Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy az ősz közepére a támogatási összegeket a nyertes vállalkozók meg is kaphatják. Tavaly a fiatal vállalkozók évére több mint 950 jelentkezés futott be, és 117-en kaphattak támogatást. Idén az ezret meghaladó pályázattal számolnak, és a támogatási keretből közel 150-en kaphatnak forrást.

A rendelkezésre álló keretet arányosan kívánják elosztani a régiók nagysága és régiók magyar lakossága alapján.

Bármilyen típusú vállalkozással lehet pályázni, az előző évben is széles volt a paletta, a mezőgazdaságtól a szépségiparon át az egészségügyig érkeztek támogatási kérelmek. Most is hasonlóan széleskörű jelentkezésre számítanak.

A jelentkezők 3-6 millió forintos összegre pályázhatnak.

Potápi Árpád János elmondta: a tavalyi programhoz kapcsolódó rendezvényeken a jelentkezők arról számoltak be, hogy hiánypótló a kezdeményezés. Korábban soha senki nem kereste meg őket, hogy milyen tevékenységet folytatnak, milyen céljaik vannak, mit szeretnének elérni. Hozzátette: szeretnének a későbbiekben is kapcsolatban maradni velük, nagyon fontos az érintett vállalkozók támogatása, hiszen ők 92, 6 százalékban magyarokat foglalkoztatnak. Ha egy-egy vállalkozót támogatnak, még 4-5 magyar család megélhetését segítik - mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár.

A MÁÉRT 2016. december 1-én döntött arról, hogy az idei esztendő a külhoni magyar családi vállalkozások éve legyen, a programra 1 milliárd forint áll rendelkezésre.

MTI